Penganggur didakwa edar dadah RM2.16 juta


Penganggur didakwa edar dadah RM2.16 juta

"Tertuduh Ng Kah Jun berdepan hukuman gantung sampai mati atau penjara seumur hidup selain dikenakan tidak kurang 15 sebatan."

KLUANG - Seorang penganggur dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, pada Selasa, atas empat pertuduhan mengedar 43.17 kilogram (kg) dadah pelbagai jenis dianggarkan bernilai RM2.16 juta, dua minggu lalu.


Tertuduh Ng Kah Jun, 27 mengangguk faham selepas pertuduhan dibacakan di dalam bahasa Mandarin, namun tiada pengakuan direkodkan dihadapan Hakim Mujib Saroji.


Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mengedar 37.42 kg dadah jenis ekstasi, selain 3.24 kg eramin lima dan 2.5 kg dadah ketamin.


Kesalahan itu didakwa dilakukan pada jam lebih kurang 1.30 petang, di sebuah rumah di Jalan Bidara 2, Taman Suria, di sini, pada 16 Februari lalu.Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 39B (1) (A) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B (2) akta sama.


Sekiranya disabitkan kesalahan tertuduh berdepan hukuman gantung sampai mati atau penjara seumur hidup selain dikenakan tidak kurang 15 sebatan.


Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Siti Nurfara Fazilun Izylin Ahmad manakala tertuduh tidak diwakili peguam.


Mahkamah menetapkan 3 Mei sebagai tarikh sebutan semula kes dan serahan laporan kimia selain tiada jaminan ditawarkan kepada tertuduh.@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!