Beri tuala wanita percuma, ramai netizen respon positif - Doktor

Beri tuala wanita percuma, ramai netizen respon positif- Doktor

"Inisiatif pemberian tuala wanita secara percuma bagi menangani isu kemiskinan..."

KUALA LUMPUR - Inisiatif pemberian tuala wanita secara percuma yang akan dimulakan di Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan (KKM) mungkin nampak kecil tetapi boleh memberi impak yang besar untuk menangani isu kemiskinan haid, kata Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa.

Beliau berkata, apatah lagi ia sangat bertepatan dengan kesihatan menstrual dan sistem reproduktif wanita.


"Saya mengambil maklum di atas kekeliruan dan berterima kasih atas pandangan orang ramai berhubung kenyataan saya yang menyentuh pemberian tuala wanita secara percuma di Ibu Pejabat KKM.

"Saya ingin perjelaskan bahawa inisiatif yang hendak dimulakan di Ibu Pejabat KKM adalah bagi melihat aspek pengoperasian serta maklum balas segera,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya pada Selasa.


Beliau berkata, sekiranya berjaya pemberian itu boleh diperluaskan ke fasiliti kesihatan yang strategik dan melibatkan orang awam.

Semalam, Dr Zaliha memaklumkan KKM bakal memulakan inisiatif pemberian tuala wanita secara percuma bagi menangani isu kemiskinan haid di negara ini dan sebagai permulaan, ia akan mula dilaksanakan di Pejabat Menteri di Bangunan KKM dalam masa terdekat. - Bernama

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!