Lelaki hina laungan azan disiasat


Lelaki hina laungan azan disiasat

"Polis menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh menjejaskan siasatan dan meminta orang ramai agar cakna serta prihatin terhadap isu-isu yang menyentuh sensitiviti perkauman dan keagamaan di kalangan masyarakat."


LUMUT – Polis membuka kertas siasatan terhadap hantaran dalam Facebook yang didakwa menghina laungan azan yang dilaungkan di sebuah masjid di daerah ini.

Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Nor Omar Sappi berkata, hantaran tersebut telah menyentuh sensitiviti dan kebebasan mengamalkan ajaran agama Islam.

Menurut beliau, perbuatan tersebut juga boleh menggugat keharmonian kaum di negara ini.


“Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Manjung telah menerima satu laporan polis kira-kira pukul 5.45 petang semalam mengenai penularan satu ciapan di dalam ruangan aplikasi Facebook mengenai penghinaan terhadap laungan azan di sebuah masjid dalam daerah Manjung.

“Satu kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut beliau, pihak polis akan menjalankan siasatan terhadap pemilik akaun Facebook dikenali sebagai ‘Jacky Chan’ yang memuat naik ciapan berkenaan.

Nor Omar menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh menjejaskan siasatan dan meminta orang ramai agar cakna serta prihatin terhadap isu-isu yang menyentuh sensitiviti perkauman dan keagamaan di kalangan masyarakat.

Jelasnya, tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja menggugat ketenteraman serta keselamatan awam.

Terdahulu, tular ciapan ditulis ‘Jacky Chan’ yang menyuarakan rasa tidak puas hati dengan laungan azan didakwanya terlalu kuat sehingga mengganggu dia tidur.

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!